פרוביוטיקה – כמוסה קטנה שעושה שינוי גדול או תוספת מיותרת?

פרוביוטיקה – כמוסה קטנה שעושה שינוי גדול או תוספת מיותרת?

1 באוגוסט 2018 0 מאת ירון מור

לקראת 2020, אין כמעט אדם שאינו מכיר את המונח "פרוביוטיקה". אבל למרות הפופולאריות הרבה שלו, רבים מתבלבלים בין הפרוביוטיקה ובין ויטמינים ותוספי מזון אחרים. יצאנו לבדוק מה היא הפרוביוטיקה בכלל ואיך היא יכולה להפוך את החיים שלנו לטובים יותר.

כמה קטנה, ככה גדולה

אורח חיים קדחתני המציב בפנינו אינספור דרישות, שעות עבודה ממושכות, ג'אנק פוד והרגלים בעייתיים – כל אלו הופכים את גופנו לכלי המשרת אותנו ללא הפסקה, בלי לקבל מאתנו את התמורה ההולמת. אם אתם מתמודדים עם בעיות עיכול, סובלים מגזים או נפיחות, לא ישנים טוב בגלל קשיים בעיכול ומתעייפים מהר אחרי האוכל – המאמר הבא הוא בשבילכם.

מהי פרוביוטיקה?

פרוביוטיקה היא כינוי כללי לחיידקים "ידידותיים" הקיימים בגופנו באופן טבעי וחיוניים לצורך התפקוד התקין של הגוף, הנפש והמיינד. החיידקים הידידותיים שומרים על הגוף מפני זיהומים, פיתוח דלקות ופטריות במעי.

פרוביוטיקה

לחיידקים הידידותיים הללו יש תפקיד משמעותי בתהליכי עיכול המזון ופירוקו במעי כך שבמצבים של חוסר איזון או מחסור בחיידקים הידידותיים, הגוף מפתח תגובות של תסיסה במעי, פטריות כגון הקנדידה ובעיות מעיים קשות אחרות.

נכון להיום, הטיפול בבעיות מעיים שונות נסוב על שימוש מרובה באנטיביוטיקה. אבל למה להרוג את החיידקים הטובים כשאפשר ורצוי לדאוג לאיזון נכון בגוף?

מי צריך פרוביוטיקה ומתי?

  • טיפול אנטיביוטי: ראשית, אם קיבלתם הנחיות לטיפול אנטיביוטי, תתבקשו ליטול פרוביוטיקה במקביל. זאת משום שהאנטיביוטיקה מחסלת את כל החיידקים בגוף – גם את הטובים שביניהם. במקרים אלו, הפרוביוטיקה שומרת על איזון חיובי במערכת העיכול ומבטיחה בריאות איתנה.
  • מחלות מעיים: אם אתם סובלים ממחלת מעיים כמו קרוהן, קוליטיס ותסמונת המעי הרגיש – סביר להניח שמדובר בחוסר איזון בסיסי באוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול שלכם. גם אם יש לכם נטייה קלה יחסית לבעיות מעיים, רצוי להתחיל ליטול פרוביוטיקה.
  • שלשול: אם אתם נוטים לסבול משלשולים תכופים, סביר להניח שאוכלוסיית החיידקים הטובים במערכת העיכול שלכם כבר נפגעה. שלשולים פוגעים בתהליכי העיכול הטבעיים של הגוף, פוגעים בדופן המעי ויוצרים מצב שטיפול קונבנציונלי כמעט ולא מסייע לו: כאשר דופן המעי נפגע, גם החיידקים הצמודים אליו מפסיקים את פעולתם והעיכול הלא תקין נמשך עד לנטילת פרוביוטיקה בכמות מספקת.
  • נטייה לחולשה כללית:  פעם בשבוע לפחות אתם מרגישים שאתם חייבים לנוח.. אם גם לכם יש היסטוריה משפחתית של נטייה לחולשה ועיכול בעייתי, חיידקים פרוביוטיים ישיבו לכם את תחושת הקלילות ויתמכו במערכת החיסונית שלכם.
  • גזים ונפיחות: הסובלים מגזים ו/ או נפיחות נאלצים לא אחת לנהל את אורח החיים שלהם בצלה של הנפיחות. תחושת כבדות, עייפות, חוסר נינוחות ואפילו כאבים עזים הם רק חלק מהסימפטומים המלווים את הבעיה. אם נמאס לכם לחיות על פי קצב הגזים במערכת העיכול, כדור פרוביוטיקה אחד או שניים ביום יסייעו משמעותית לפתרון הבעיה.

בשנים האחרונות מגלים חוקרים כי למעשה, קיימים מאות זנים פרוביוטיים המשפיעים באופן שונה על אנשים שונים. על מנת לוודא כי אתם רוכשים את הפרוביוטיקה הנכונה, ודאו כי סוגי החיידקים מצוינים על גבי האריזה ונושאים סימונים רשמיים באותיות לועזיות ובספרות.